Til lukku! Michelin kunnger í dag úr Odsherred í Danmark, at tvær stjørnur fara til nýggju matstovuna hjá Poul Andrias Ziska, PAZ, í miðbýnum í Havn: PAZ in Tórshavn, on the Faroe Islands, takes pride of place in this year's selection, entering The Guide directly with Two Michelin Stars. Having returned from Greenland, celebrated local chef Poul Andrias Ziska has settled into his own restaurant in the islands' capital. The immersive, highly memorable experience sees the talented team deliver a series of spectacularly crafted, personalised dishes formed around produce from the surrounding land and sea, which pay homage to local traditions with outstanding reinterpretations of local recipes. 33 nýggj støð eru komin á norðurlendska matstovukortið hjá Michelin. Tilsamans eru 282 norðurlendskar matstovur viðmældar í ár. Seks teirra fingu tríggjar stjørnur, fimtan fingu tvær stjørnur, 75 fingu eina stjørnu, 44 fingu Bib Gourmand frámerkið og 39 fingu grønu stjørnuna. Umfram...
Moses Karanja er komin á gátt, og vit tosa um tónleik, sum fer um landamørk, ið vit finna felags stev í og úr. Fyrsti er nigerianski Fela Kuti (1938-1997), sum eg lærdi at kenna í útvarpssendingini Kuffertið, sum hvørt mikukvøld var ein tónleikaferð við nýggjum máli. - Ja, handa setningin dámar mær væl, The James Brown of Africa. Tað var hann, Fela Kuti, sum í mínum heimsparti, Afrika, helst er størsta tónleikafyrimyndin, og ein av inspiratiónunum, tá eg arbeiði við sounds, ljóði og tónleiki, sigur Moses við atlasinum í hond undir plátu- og fløguhillunum í stovuni. - Eg kom til Føroya av kærleika. Tað var í 2014. Eg hevði møtt eini føroyskari kvinnu í Kenja, og saman gjørdu vit av at flyta higar at búgva. Vit eiga tvey børn, men í dag eri eg saman við eini aðrari kvinnu, sum hóast hon er uppvaksin í Føroyum, er av afrikanskari ætt. Eg búgvi í Havn, arbeiði við reingerð um náttina á Bakkafrost og taki tímar í føroyskum á Glasir. Biltúr til Gjáar - Tá eg seinni í Føroyum rendi meg ...