Í grannahúsinum hjá Hammershaimb borðreiður Teitur Christensen við nýveiddum bankatoski, sum í hesum døgum fæst á førandi matstovunum í Havn. Teitur er høvuðskokkur á fiskamatstovuni Barbara Fish House.
So koma kjálkar í salsa við rognum av rognkelsí við royktum granni omaná í høgru hond hjá John. Raffinerað í smakkinum. Í hinari hondini hevur John høgguslokk í paella rísi væl kryddaður við kili, av Bankanum.
Í avmálda køkinum á Barbara Fish House er spennandi at fylgja við, hvussu leikur fer, tá matgjørt verður í ein fart, tí kundin bíðar. Her eru nakrar myndir frá hóskvøldinum.
Móðurmálsdagin er neyvan nakað betri høvið, enn at gera sær ørindi inn í grannahúsini hjá Hammershaimb at smakka bankatosk. Og kanska smakkar orðið bankatoskur í ár av eini væl upplagdari roynd at gerast ársins orð. So er í hvussu er lagt upp úr grýtuni. Og her er hann, meistarin yvir borðiskunum í kvøld, við nýuppløgdu Norðuratlantisku primavøruni av Bankanum, From Our Fjords er heitið á matseðilinum.
Nú hevur
Kringvarpið staðfest at matstovuvinnan rindar eins nógv og onnur fyri hvørt
kilo av fiski, seksogtjúgu krónur í gjár. Framman undan er eisini staðfest, at
matstovuvinnan fær hvørki avsláttur ella egið innflutningsloyvi, men má rinda
eins nógv og privat fyri hvønn litur av víni.
Við fiskakørini á
vestaru bryggju í gjár, har Magnus Heinason legði seinastu veiðina upp, síggjast
kokkaranir Janus Einar Sørensen og Teitur Christensen, hvør við sínum nýveidda bankatoski.
Í bretsku
sjónvarpsrøðini Remarkable Places to Eat (Outline 2020) ferðast franski matummælarin
og maître d'hôtel, Fred Sirieix, til kendar býir úti í heimi, har fremstu foodies
úr Bretlandi vísa honum á støð, tey halda vera tey bestu, at eta lokalan mat. Í
sendingini, eg sá í vikuni, er Andrea Oliver matlistarligi fylgisneytin, sum
leiðir Fred til Marrakesh í Marokko, har hon velur matstøðini og setur hann til
arbeiðis. Á einum av teim trimum marokkansko matstøðunum fer hon at tosa um
vanligu fatanina av soul food, sum flestu halda vera kryddaðan karibiskan mat,
kanska av afrikanskum uppruna. Men tað hevur einki við tann lokalitetin at gera,
sigur hon.
Soul food er
matur, sum ikki bara hevur eina sál úr tí staðbundnað, men eisini er kærleiksfult
tilgjørdur við hjartanum, úr teim bestu rávørunum, og sum byggir á nýtulkingar
og nýbrot úr siðbundnu matmentanini, hvar tú so ert tí verðini. Tað er soul
food, sigur Andrea við mínum uppískoyti, og tey bæði hava ikki torført við at
semjast um sonnu meiningina í soul food í sáliggerandi og ikki sørt terapeutisku
matsendingunum Remarkable Places to Eat. Hvør einstakur partur er eitt
meistaraverk í at ferðast, hóast tað bara er á sjónvarpsskíggjanum og við
matlepanum í hondini, nú alt er koronastongt. Soul food sum tema í sjónvarpi. Framúr,
fyri bæði sál og hjartað í kalda Norðuratlantshavi.
Her heima í Havn eru í hesum døgum fleiri tílík støð, har tey í orðsins rætta týdningi gera soul food, fyrst og fremst úr bankatoski, men eisini úr tí, sum franski kokkurin rópar Les fruites de Mer, havsins fruktir, havsins avkast, ella bara, tað sum fekst í dag, tað sum varð lagt upp í dag, serverað við hjartanum og einum gleðiliga útvendum tænastusinni, sum eisini er siðsøguliga formidlandi við søgum av føroyska Bankanum. Tilgjørt við nærlægni og kærkeika. Tað er lokalur soul food, hvar tú so ert.
Meir enn fjøruti
ára gamla havrannsóknarskipið, Magnus Heinason, komi í gjár av Føroyabanka fyri
seinastu ferð og verður nú lagdur, ja kanska á botnin í botninum á
Kaldbaksfirði at verða riv hjá kavarum at brúka. Tovleiðari var Hannipoula
Olsen, fiskifrøðingur. Nú tekur nýggja havrannsóknarskipið, Jákup Sverri, yvir.
Kringvarpið sigur, at havrannsóknarskipið nú riggar til at fara til árligu
millumlanda svartkjaftakanningarnar.
Havstovan upplýsir eftir seinasta túrin við Magnusi á Bankanum, at “aftur í ár var væl meira av toski at fáa á Føroyabanka enn seinastu vártúrarnar undantikið í fjør. Hetta var bert stórur, vælvaksin og nærum gýtandi toskur, har nógv tann størsta nøgdin varð fingin í einum støkum háli. Nógv var at fáa av hýsu, bæði stórari og smáari. Nøgdirnar av upsa vóru á sama stigi sum undanfarin ár. Nebbasild stóð í trolmeskunum á flestu trolstøðunum, og magakanningarnar vístu, at væl var etið av nebbasild,” skrivar fiskifrøðingurin, Hannepoula Olsen, sum var tovleiðari á seinasta túrinum.
Ein strikumynd
hjá Havstovuni vísir nøgd, tað er kilo pr. tíma, av toski, hýsu og upsa í
váryvirlitstrolingunum á Landgrunninum frá 1983 til 2021. Greitt er, at
toskurin beint nú hevur lyft seg væl av grafiska botninum.
Pressan í
fiskivinnuhøvuðsstaðnum, sum hevur loftað góðu tíðindunum, visti í vikuna at
siga, “at ein trolposi av toski, ið er fiskaður á Føroya Banka, verður latin
upp og fiskurin rennur niður í lastina. Sum fiskurin rennur úr posanum sæst, at
hann er sera væl í holdum. At síggja til stavar upptøkan frá Magnusi Heinasyni;
tað er tó ikki eydnast at fáa hetta váttað. Men tað er ongin ivi um, at hetta
fer at birta uppundir aftur kjakið um, hvørt Føroyar áttu at latið Føroya Banka
upp aftur fyri vanligum fiskiskapi - og somuleiðis at trýst fer at verða lagt á
politisku skipanina um at gera tað. Er upptøkan eftirfarandi og umboðandi, so
er nógv at koma eftir á Bankanum,” siga tey úr Klaksvík í hesum døgum við einum
videofilmi, sum eisini kom í Dag og Viku, sum próvførslu.
Havstovan sigur
nú, at hetta hálið var ikki umboðandi fyri júst lidna túrin, men bert eitt
eindømi. “Hetta eina hálið gav gott og væl helvtina av toskaveiðuni allan
túrin. Úrslitini fyri túrin sum heild vístu, at samanborið við seinastu umleið
15 árini var meira at fáa av toski í mars í ár.”
Í hesum
krossfelti hevur verið nevnt, at um so er, at Bankin verður latin upp aftur, so
skulu teir skiparar og reiðarar, sum sleppa at veiða á Bankanum, umframt
nautiskan kunnleika, eisini hava gastronomiska góðkenning at útinna veiðuna,
sum so skal sertifiserast og bara borðreiðast á eins sertifiseraðum
fiskamatstovum. Og fyri at tryggja burðardygd á hesum viðkvæma øki, skal bara
lína verða loyvd at brúka á framtíðar Bankanum, har botnurin, korallini, søguliga
eru rivin upp av trolum úr okkara egna flota. Størsta katastrofa í føroyskari
fiskivinnusøgu, tá hugsað verður um bankatoskin og gylta borðiskin, hann kundi
lent á.
Hóast málið er
fjart, so er tankin greiður og nærverndi. At skapa skilvís sambond millum øll
liðini, sum eru í hesum partinum av fiskivinnuni, og øll móttakandi lið í
gastronomisku fyrireikingunum, sum at enda elva til, at vit heima í Havn kunnu
fáa feskasta tilfeingi á hin besta borðiskin - í minsta lagi ein ella tveir fastar
partar av árinum, og geva hesum søgusigandi tilfeingi ein marknað, sum er
attraktivur fyri ferðafólk, sum seinastu árini hava víðkað munandi um
matstovumarknaðin í høvuðsstaðnum. Vinningurin hjá okkum lokalu er, at vit
enduruppfinna okkara egnu gastronomisku søgu, ja heilt aftur til
salfiskatíðina, sum hóast hópin av skúlabókum og kókibókum er sjáldsama illa
lýst í føroyskari søgu, katólska saltfiskatíðin, sum fylgir kirkjuárinum.
Undir mínum góma
er einki støðið fyri føroyskum soul food so gott, sum nýveiddur toskur av Føroya
Banka, borðreiddur við nærlægni og kærleika og einum hóskandi skamti av saltfiskasøgu
úr katólsku londunum afturvið. Og ikki at gloyma einum úrvaldum glasi av
Chablis frá Joseph Drouhin í Bourgogne afturvið. So hava vit parað okkara soul
food.
At eta bankatosk er ikki bara endin á einari epoku við royndarveiðu og ein hissini máltíð upp undir páskir í Havn. Aftureftirlítandi, hevur fyrileytarleysi trolflotin lagt Bankan oydnan og mest sum lívssøran, men lítandi frameftir, eru nú tekin um, at toskurin, ið er verifiseraður sum serstakur fyri økið, um at koma fyri seg. Tí er tað ikki bara ein máltíð, men í eins stóran mun eitt statement um atgongd til tað besta av okkara egna tilfeingi, har úrslitið er, at hin svangi keyparin í Havn og úti um landið fær bankatosk undir góman. Hann er so milt mjúkur at tað ikki gevur meining at tosa um at fáa undir tonna. Tað er heldur undir góman, so mjúk er rætta upplivingin av hvítum feskum bankatoski anno 2021, antin hann so er hart stoktur ella lint kókaður. Tað er ikki at taka feil av, at tað er soul food av bankanum. Og tað er í Havn beint nú.
Úrslitið av seinastu
yvirlitstrolingini hjá havransóknarskipinum, Magnusi Heinasyni, kann smakkast í
best umtóktu matstovuni, Áarstovu, á fiskamatstovuni Barbara Fish House, í
Húsagarði, sum er matstovan á Hotell Brandan og í Hallartúni, sum er matstovan
við tí góða útsýninum, á Hotell Hilton.
Her síggjast
Ingvar Joensen og Ólavur Sjúrðarberg flakaskera saman við kokkunum, eftir at
Magnus Heimason hevði lagt upp ta seinastu veiðuna.
Ikki tí, heimliga kokkakynstrið kann eisini dyrkast móðurmálsdagin í egnari rytmu. Til dømis úr Hjallinum í Miklagarði, har toskur fast fyri 130 krónur og saltfiskur fyri 160 krónur kilo, ið er tað sama sum kravt verður fyri havtaskusporl. Umframt fáast hvønn dag kjálkar, turt kjøt, turr grind, spik, laksur og sild. Tey, sum hvørki rógva út ella hava seyð í haga, mugu sanna, at vit liva í einum tilfeingismiðdepli, har ikki er langt til góðu rávøruna.
Úr rúgvuni við páskatilboðum hesa vikuna taka vit, við loyvi frá yrkjaranum, samanum henda matblogg um tosk á Bankanum við eini yrking hjá Jóanesi Nielsen úr savninum “rakkaljóð” (Sprotin 2020). Undir yvirskriftini “ókendir dagar” letur yrkjarin seg inspirera av Bankarennuni og tí stórbæra veruleika, at ikki minni enn tvær milliónir kubikkmetrar av sjógvi, tað er tvær ferðir innihaldið í øllum heimsins áum, renna gjøgnum Bankarennuna um sekundið.
ókendir dagar
beinagrindin er trúføst
rekst ikki úti um
náttina
dreymanna borgir
dust frá
smildraðum fongslum
í degningini
eyðleiði eg skipaferðsluna oman og niðan eftir fjørðinum
toppljósini hvít
sum flykrur undan
stjørnum
síggi farmaskip
lastað við fruktum sum karga jørðildið norðuri á 62 sýtir okkum at dyrka
onnur lastað við
stáli og portursdurum inn í ókendar dagar
taki móti endanum
tá tú leggur at bryggju
skipar upp tíni
lítillátnu ynskir
mín aldagamli
havnabýur
passaliga svinnur
júst sum tú í
havnargøtum
summi skip koma uttan av teimum trároyndu grunnunum
anga av bládjúpu
bankarennuni
hvørt einasta
sekund
reka umleið tvær
milliónir rúmmetrar av gróðrarríkum sjógvi hastiliga gjøgnum rennuna
størri nøgd enn
samanlagdi streymurin úr øllum heimsins áarósum
kanska framkomin
filmstøkni onkun dagin megnar at avmynda rennuna
ímeðan droymi eg
um hetta mikla kvið
sum er fortreytin
fyri støðugari føðslu og hita kring oyggjarnar
undirgrundin er
landsins ánari
vit eru bert
festarar í einum norðatlantiskum undirsjóarríki ið áleggur okkum at fara væl um
søltu teigarnar
taraskrýddu
gloprini
og at ansa teimum
meiddu korallborgunum
hvørt dekksfar
úti á miðunum
hvør kvinna og
hvør einasti maður ið forvinnur sær eyð í fiskivinnuni
er í breyði
bankarennunnar
mín vakra unnusta
hóast tín kviður
ikki telist millum teir stóru ósarnar
elski eg hvørt
driv innan úr tær
havi altíð verið
veiðari
og vítt er
útsýnið úr smildraðum fongslum
eg veiði við
meskum knýttum úr særdum nervum
veiði dagligt
breyð og skavi spønir úr misskiljingum
veiði
norðurlendskt tunglyndi
elski døkku
perlurnar sum skyggja í sortanum
eg veiði
grundgevingar fyri andstøðu
heiður við
mikrofonina 1 mai
havi drigið upp á
meg háð & spott
og tey herindi
sum grógva úr
allari leitan
hvussu skuldi eg
fáa samband við títt kvæma sinni
tú sum er mynda
úr tí tilfari sum einaferð langtsíðani fløddi inn á hellurnar
eg veiði í teirri
svidnu luftini sum brádliga festir í skróvturrar firvaldsveingir
veiði har ivin
hevur fest røtur
kanska vakni eg
onkran morgunin við sælum korallborgaranga í nasunum
dreymanna borgir
úr gyltum støvi
blóðið dukar
millum
lyktapelahjørtini
óttist tann dagin
ræðsluslignir fuglar fara at kroka í gongini
og fotografiini á
stovubróstinum skera í saltan grát
sálarinnar seiggj
ríkar gróðurin
fínligu røturnar
fleiri í tali enn bitlarnir vindurin & ljósið bera okkum
á tíðarinnar
morgni gjørdi sálin landgongd
nú tykist tað sum
tráar hon suður aftur í bankarennuna
tá skipini krøkja
seg í bryggjukantin
reyðmánin dregur
í vøtnini og kvøldið er alt ov myrkt
veit eg at tú
passaliga svinn
ert á veg til húsa
(Jóanes Nielsen 2020)