Skip to main content

Sanna í filmi um eftirskúlar

Føroyska Sanna Bæk Hoydal er við í nýggjari sjónvarpsrøð, Efterskolen, sum í seks pørtum lýsir lívið á einum donskum eftirskúla, har tannáringar ganga. Øll sjónvarpsrøðin sæst á DR sunnudagin 13. juni, tá eftirskúlar eisini fara at vísa filmarnar.

Tað er Sanna, sum sæst á plakatini og mussar ein drong.

Fleiri enn 30.000 ung ganga á eftirskúla í Danmark beint nú. Tað er meir enn nakrantíð. Umframt Sannu, møta vit í røðini Efterskolen eisini Marius, Sofus, Sofie Marie, Jarl, Vanessa og 114 øðrum tannáringum, sum byrjaðu á Klejtrup Musikefterskole í 2019.

Leikstjórin, Thora Lorentzen, sum sjálv hevur gingið á musikkeftirskúla, sigur soleiðis um nýggju filmsrøðina: 

”Efterskolen” er et hjertebarn af et projekt med vidunderlige unge mennesker, som jeg er kommet enormt tæt på, og føler stor kærlighed til. Serien udspringer fra mine egne oplevelser som ung og fra mit eget år på musikefterskole. Serien handler for mig om livet, relationerne og det at være menneske. Det er mødet med kærligheden den første gang, at udfordre sig selv og udvikle sig sammen. Undervejs opdagede jeg også, hvor afgørende et efterskoleår kan være, hvis man ikke har det godt derhjemme, eller på anden måde har brug for at skifte miljø. Det undrer mig, at støtten til efterskolerne dels er faldet generelt, men også at det ikke prioriteres højere at mindre ressourcestærke familier kan sende deres børn på efterskole. Det skævvrider hvem der får muligheden, og i sidste ende tror jeg, at det er et tab for vores ungdomsgeneration."

Longu 9. juni er frumsýning í biografinum hjá Nordisk Film í Aarhus, har allir næmingarnir eru savnaðir.