Við føroyskum kryddi frá landnámstíð hevur malaisiski høvuðskokkurin
í Áarstovu, Roy Yeow, vunnið fyrstapláss í donsku kappingini at gera
gourmet-pizza. Føroysku epladálarnir, blómubløðini og hvíta kryddið, sum sæst omaná, sannførdi dómararnar í
kappingini um, at hetta var besta gourmet-pizza. Kryddið er gagnplantan atamjaðarurt.
Samansetingin er eitt gott dømi um at mentanir møtast og fáa
nakað óvæntað burturúr, tá hegni og forvitni fylgjast.
Áarstova
skrivar á Facebook: His passion, creativity, and dedication to the craft have
truly paid off - and now the best gourmet pizza in Denmark has his name on it. We’re
beyond proud to have Chef Ray as part of our team. A huge congratulations to
our very own Chef Ray Yeow who just took home 1st Prize at the Danish
Championship of Denmark’s Best Gourmet Pizza 2025!
Atamjaðarurt
(Filipendula ulmaria) Mjødurt, Meadowsweet, er ein av aldargomlu plantunum í
føroyska kovanum, sum verða nevndar í undirvísingarliga yvirlitinum yvir
gagnplantur ikki bara í matgerð, men eisini læknaliga og tekniskt at gera mjøð,
geraða drykkin úr hunangi og vatni, við
Í 2009
skrivaðu Hans Guldager Christiansen og Anna Maria Fosaa um Elstu røktarplantur í
Føroyum í Fróðskaparriti. Atamjaðarut er ein av plantunum, sum hava
verið her síðan Landnám:
”Almindelig mjødurt omtales i Harpestrengafskrifter o. 1300
som en lægeplante med bl.a. sårhelende og lindrende virkning. På Færøerne har
udtræk af mjødurt været brugt mod hovedpine. Den har også tidligt i
middelalderen været brugt som smagskorrigens til mjød (Brøndegaard, 1987). Den
findes i dag hist og her i sprækker, ved vandløb og i våd og næringsrig jord. I
bygderne står den ofte langs vandløb. I et pollendiagram fra Hovi daterer
Jóhansen (1985) Landnam-horisonten til 850-900, hvorefter Filipendula går
drastisk tilbage, hvilket kunne tyde på, at den ikke tåler græsning. Vi fandt
den i lidt over 1/3 af de undersøgte bygder og betragter den som en middelalderlig
læge- og teknisk plante.”