Skip to main content

Atamjaðarurt á pizza

 

Við føroyskum kryddi frá landnámstíð hevur malaisiski høvuðskokkurin í Áarstovu, Roy Yeow, vunnið fyrstapláss í donsku kappingini at gera gourmet-pizza. Føroysku epladálarnir, blómubløðini og hvíta kryddið, sum sæst omaná, sannførdi dómararnar í kappingini um, at hetta var besta gourmet-pizza. Kryddið er gagnplantan atamjaðarurt.

Samansetingin er eitt gott dømi um at mentanir møtast og fáa nakað óvæntað burturúr, tá hegni og forvitni fylgjast.

Áarstova skrivar á Facebook: His passion, creativity, and dedication to the craft have truly paid off - and now the best gourmet pizza in Denmark has his name on it. We’re beyond proud to have Chef Ray as part of our team. A huge congratulations to our very own Chef Ray Yeow who just took home 1st Prize at the Danish Championship of Denmark’s Best Gourmet Pizza 2025!

Atamjaðarurt (Filipendula ulmaria) Mjødurt, Meadowsweet, er ein av aldargomlu plantunum í føroyska kovanum, sum verða nevndar í undirvísingarliga yvirlitinum yvir gagnplantur ikki bara í matgerð, men eisini læknaliga og tekniskt at gera mjøð, geraða drykkin úr hunangi og vatni, við

Í 2009 skrivaðu Hans Guldager Christiansen og Anna Maria Fosaa um Elstu røktarplantur í Føroyum í Fróðskaparriti. Atamjaðarut er ein av plantunum, sum hava verið her síðan Landnám:

”Almindelig mjødurt omtales i Harpestrengafskrifter o. 1300 som en lægeplante med bl.a. sårhelende og lindrende virkning. På Færøerne har udtræk af mjødurt været brugt mod hovedpine. Den har også tidligt i middelalderen været brugt som smagskorrigens til mjød (Brøndegaard, 1987). Den findes i dag hist og her i sprækker, ved vandløb og i våd og næringsrig jord. I bygderne står den ofte langs vandløb. I et pollendiagram fra Hovi daterer Jóhansen (1985) Landnam-horisonten til 850-900, hvorefter Filipendula går drastisk tilbage, hvilket kunne tyde på, at den ikke tåler græsning. Vi fandt den i lidt over 1/3 af de undersøgte bygder og betragter den som en middelalderlig læge- og teknisk plante.”