Skip to main content

Jonas fær Andøvsfiskin

Jonas í Dali Wagner er hin fjórði at fáa Andøvsfiskin frá Filmsfelagnum. Fyrsti at fáa Andøvsfiskin var Mona Jensen, stjóri í Danska Filmstovninum, annar var Jákup Simonsen, leiðari á Mentamáladeildini hjá Tórshavnar kommunu, og hin triði var Mike Day, skotskur filmsleikstjóri, sum í sjey ár gjørdi The Island and the Whales í Føroyum. 

Her er talan, sum Ole Wich helt vegna Filmsfelagið fyri virðislønarmóttakaranum, Jonasi, í Filmshúsinum í dag, tá fráfaringarløta var fyri konuni, Tinu í Dali Wagner:

Filmsfelagið d. 27-90-23:

»Andøvsfiskurin« 

til Jonas í Dali Wagner 

Filmsfelagið har en pris, som vi deler ud, når vi mener der er anledning til det. Denne anerkendelse kalder vi »Andøvsfiskur«. 

Navnet »Andøvsfiskur« forklares således af Hammershaimb i Færøsk Antologi 1891:

“andøva” - ved hjælp af årer holde en båd stille på en fiskeplads, så den ikke driver for vind og vejr.

“andøvsfiskur” - fisk som går i løn ekstra til den, som “andøva”.

Nu er det jo sådan, at når fiskeren kommer i land med den store fangst, så er det personen med snøren, der får hele æren. 

Kun få tænker på ham, der holdt båden på medet og som var forudsætningen for fangsten.

Da vi fik en direktør for Filmshúsið havde ingen drømt om hvor langt den spæde færøske filmindustri kunne rykke på få år. Filmsfelagið siger hjertelig tak til Tina for denne indsats og for det fine samarbejde vi har haft. Så vidt så godt.

Men heller ingen havde forestillet sig hvad der fulgte med i købet… Her tænker jeg på Tinas sidekick, Jonas.

Filmsfelagiðs »Andøvsfiskur«  uddeles til personer, som vi mener har ydet en ekstra indsats for det færøske kulturmiljø, men som ikke har fået den anerkendelse og opmærksomhed, som de fortjener.

Jonas í Dali Wagner har været en gigantisk fangst for et stort antal folk, der har del i den bølge, der bærer færøsk film frem.

Jonas har altid været der for de færøske filmfolk. Fra den spæde idé frem gennem det hårde langsommelige arbejde til den forløsende premiere.

Jonas har med optimistist hjælpsomhed udfyldt en lang liste af roller i de senere års filmproduktioner. Han har været: 

Manuskonsulent - manusforfatter - storyteller - teknisk vejleder - indspilningsleder - producer - producent - klipper - indleder til Filmsfelagiðs forevisning af »Gräns« - bartender - kok - tjener - oprydder - og meget mere. 

Den vigtigste rolle har Jonas haft er som mentor, hvor har opmuntret så mange til at tro på egne evner.

Derfor er det er en fornøjelse for mig på Filmsfelagiðs vegne at overrække »Andøvsfiskurin« til Jonas í Dali Wagner.

Selve prisen er en klipfisk, som jeg har hugget i træ. Det er tænkt som et varigt minde over en stor indsats og et påmindelse om et taknemligt færøsk filmmiljø.

Med prisen følger 5000,- kr, som stammer fra Filmfelagiðs forevisninger i Havnar Bio, som har doneret 10,- kr pr billet solgt til vores forevisninger.

Tillykke!

Filmsfelagið 

Birgir Kruse - Rannvá Jónsdóttir - Ole Wich